piątek, 10 lipca 2015

Ciasto kokosowe - niebo w gębie

Cześć kochani
Dzisiaj przedstawię przepis na ciasto kokosowe.
Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu. Jest tak dobre, że od kiedy go zrobiłam, jak dotąd nic nie przebiło tego egzotycznego smaku. Co tu więcej pisać, róbcie, próbujcie, rozkoszujcie się smakiem.




Składniki ciasto:
100 g masła w temp. pokojowej
2 szkl. cukru
3 jajka
1 szkl. mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl. mąki

Składniki na polewę:
puszka mleczka kokosowego
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
100 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Ciasto
Masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i mleko, dalej ucierając.
Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka wylać na blachę, piec około 35 minut w temp. 180 st.
Polewa
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Kiedy ciasto się upiecze i trochę wystygnie, zrobić w nim dziurki (dużo dziurek) widelcem,
a następnie polać polewą.
Kokos zostaje na wierzchu, a płynną resztą polewy ładnie nasiąka ciasto i przenika do niego niebiański smak mleczka kokosowego.

Polecam Wam wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam i do następnego postu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga,
każdy pozostawiony komentarz będzie dla mnie motywacją,
a pisanie postów stanie się jeszcze większą przyjemnością.