Cześć kochani
Dzisiaj będzie kulinarnie. Uwielbiam piec różne słodkości. Kiedy przychodzi jesień i zima piekę ciasta z dużo większą częstotliwością niż w lecie i na wiosnę. Wynika to przede wszystkim z tego, że w ciepłych porach roku po pierwsze większą część czasu spędzam aktywnie na zewnątrz i szkoda mi go marnować na siedzeniu w kuchni. Po drugie zawsze znajdzie się coś do roboty chociażby koszenie trawy ( co uwielbiam robić ), wycieczka rowerowa i tym podobne atrakcje. Wraz z nadejściem jesieni dni stają się krótsze, więcej czasu spędzam w domu i jak nie mam co robić po prostu piekę albo gotuję coś dobrego. Preferuję ciasta, które nie są bardzo pracochłonne i skomplikowane, a efekt końcowy jest okazały i smakują przepysznie. Takie właśnie przepisy, czy to na ciasta, czy na inne potrawy będą się u mnie pojawiać na blogu raz na jakiś czas.
Ponieważ mamy w tym roku piękną jesień ( przynajmniej do wczoraj taka była, bo to co się dzisiaj dzieje za oknem do pięknej jesieni zaliczyć nie można ), przychodzę z przepisem na ciasto marchewkowe, które swoją kolorystyką i smakiem idealnie wpisuje się w tę porę roku. Smakuje jak piernik, więc pojawi się u mnie również na świątecznym stole. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu, a jego smak po prostu niebo w gębie ;) Myślę, że każdy sobie z nim poradzi i każdemu wyjdzie pyszne.
Składniki:
Ciasto
2 szklanki startej na małych oczkach marchewki
2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju - ja daję pół szklanki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Krem I
30 ml śmietany 30% lub 36%
20 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Krem II
500 ml soku marchwiowego
budyń waniliowy
galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Ciasto
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, dalej ucierając dodawać na przemian mąkę i olej. Na koniec dodać starta marchewkę i wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć ciasto na pół.
Krem I
Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać serek masarpone, sok z cytryny i cukier puder do smaku, wymieszać na małych obrotach.
Krem II
300 ml soku postawić do gotowania, w pozostałych 200 ml rozpuścić budyń waniliowy, dodać do gotującego się soku marchwiowego. Po zagotowaniu budyniu z sokiem dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić masę
Pierwszym kremem posmarować jedną część placka, przykryć drugą częścią i na wierzchu rozsmarować drugi krem.
Tak prezentuje się moje ciasto. Przepis jest banalnie prosty, na pewno ładnie wyrośnie i wszystkim wyjdzie. A dla Waszych gości będzie niezłą niespodzianką jak się dowiedzą z czego to ciasto jest zrobione. U mnie nikt nie zgadł i wszyscy byli zdziwieni, że to ciasto marchewkowe.
Pozdrawiam i do następnego postu
Sympatyczny przepis, ciasto marchewkowe, nigdy nie probowalam. POzdrawiam serdecznie Beata
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto smakuje wyśmienicie :)
Usuńzastanawiam sie jak smakuje ta wierzchnia warstwa,gdyż kiedyś robiłam jakiś placek na bazie soku marchwiowego i nie bardzo mi smakował...proszę mi powiedzieć jak smakuje ta góra?
OdpowiedzUsuńjaka wielkość blaszki ma być i ustawić na termoobieg czy tylko dół?
OdpowiedzUsuńJa piekłam na blaszce 24x28 cm. Warstwa na soku marchwiowym jak dla mnie smaczna. Oczywiście nie jest za słodka, ale ciasto i ta biała masa są słodkie więc smaki się uzupełniają. Czuć w niej ten sok, ale jest też posmak pomarańczy ze względu na galaretkę. Smak można porównać do soku marchwiowo pomarańczowego. Aha piekarnik ustawić na góra dół. pozdrawiam
Usuń